back

available languages:

National Verbond van Volkstuinen
Ligue Nationale du Coin de Terre et du Foyer- Jardins Populaires

Tuinhier vzw is de Vlaamse koepel en telt circa 16 800 leden (abonnees). De roots van Tuinhier zijn terug te vinden in de aanleg van volkstuinparken.

Geschiedenis
In 1896 werd naar Frans voorbeeld de Ligue du Coin de Terre et du Foyer gesticht, in Vlaanderen bekend als het Werk van den Akker en den Haard. Het Werk van den Akker en den Haard was de koepelorganisatie achter de meeste volkstuinen in België.

Haar eerste - relatief kleine - tuincomplex bevond zich in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node. Vanaf de jaren 1920 waren ook leden met een eigen tuin welkom.

In 1930 werd onder stimulans van Jules Callens het maandblad ‘De volkstuin’ voor het eerst gepubliceerd. Dit maandblad was gericht naar de individuele tuinder en stond vol adviezen over het telen van groenten. Vandaag bestaat dit blad nog steeds onder de nieuwe naam 'Tuinhier'.

In 1980 werd de organisatie gesplitst in een Nederlandstalige en een Franstalige tak. De eerste veranderde van naam en ging tot en met 2014 door het leven als 'De Vlaamse Volkstuin'. Vanaf 2014 veranderde de naam officieel naar 'Tuinhier magazine'. 

Tuinhier is dé sociaal-culturele vrijwilligersvereniging in Vlaanderen en Brussel hoofdstedelijk gewest die het vrijetijdstuinieren activeert en ondersteunt.

Tuinhier bevordert de belangstelling voor het duurzaam en milieubewust tuinieren, zowel individueel in pot of eigen tuin als gezamenlijk in een volkstuin en andere innovatieve tuinprojecten. Als evoluerend expertisecentrum levert Tuinhier een bijdrage aan oplossingen voor hedendaagse en toekomstige uitdagingen op vlak van klimaat, sociale cohesie, diversiteit, solidariteit,…

Tuinhier richt zich tot iedereen met goesting in tuinieren.

Tuinhier is actief op lokaal, regionaal, landelijk en internationaal niveau.  Centraal staat een divers aanbod van laagdrempelige leergerichte activiteiten en ontmoetingskansen, die ze autonoom of met externe partners opzet.  Via ons Tuinhier-Magazine inspireert, informeert en communiceert Tuinhier.

We zijn overtuigd dat een warme, hechte en respectvolle gemeenschap beter in staat is om hedendaagse uitdagingen aan te gaan. We streven naar een gezonde, verantwoorde samenleving waarin de mens beter verbonden is met de natuur en met elkaar.

www.tuinhier.be

 

pic1
pic2
pic3
pic4
pic5
België

National Verbond van Volkstuinen /
Ligue Nationale du Coin deTerre
et du Foyer-Jardins Familiaux

Tuinhier vzw
Ieperseweg 87, B-8800 Rumbeke-Beitem
Tel: 0032-9-267 87 31
E-Mail: info@tuinhier.be
Homepage(vzw de vlaamse Volkstuin): www.tuinhier.be

legal notice ::: contact ::: home ::: sitemap ::: FACEBOOK facebook